Pages Menu
Categories Menu

Tippek

Szakmai témáink:

 1. Ablakok hő- és hangszigetelése
 2. Utólagos pinceszigetelés, kenhető szigetelőanyaggal
 3. Támfalak szigetelése, víz-gáz betörések leállítása
 4. Sérült lépcsők, repedt betonjárdák javítása
 5. Beltéri hőszigetelés panellakásokban, társasházakban, műemléképületekben
 6. Sika termékek tömítésekhez: lépcsőnyikorgásnál, járda és házfal közötti repedés megszüntetéséhez, csónakok eresztékeinek tömítése
 7. Speciális termékek a szigetelésben
 8. Salétromos falak végleges kezelése Drizoro és Baumit termékekkel
 9. Utólagos hangszigetelés lakásfalaknál
 10. Teraszok, erkélyek vízszigetelése vizes falak szigetelése lemezbeütés helyett
 11. Speciális hangszigetelés ólombetétes gumilemezzel: autó-motortér, röntgenhelyiség, stb.
 12. Hangelnyelés

 

 


 

 

 

1. Ablakok hő- és hangszigetelése

 

Amikor elkészül egy régebbi építésű ház homlokzati hőszigetelése, ablakcsere nélkül megoldatlan marad az ablakfelületek általi hőveszteség csökkentése.

Létezik két olyan megoldás, ami nagyon praktikusan megoldja a problémát.

1    A belső ablakkeretre, lehet szó bármilyen anyagú vagy alakú ablakról, felszerelhető egy harmadik, speciális üvegtábla műanyag kerettel.
4 ill. 6 mm-es vastagságban kerülhet beépítésre.
Egyrétegű üvegtábláknál az eredeti 5,6 W hőátbocsájtási értéket 2,6 W-ra csökkenti, míg a kétrétegű üvegablaknál ez az érték további 30-40 %-kal csökkenthető
A hőtechnikai érték részben az új légréteggel csökkenthető, de legnagyobb részben a speciális Planivel-G márkanevű, belső felületén fém szórt hővisszaverő bevonattal ellátott 4 mm-es üvegnek köszönhető.
Nyáron a napsugarak melegét veri vissza, télen a fűtött szoba melegét tartja bent.

Három változatban készül a 6 mm-es harmadik üvegtábla a hangszigetelés megoldására, ami 8 dB zajcsökkenést eredményez az ún. korszerű ablakoknál, de nagyon jól használható a régebbi típusú ablakszerkezeteknél is.
Az átlagos A-hangnyomásszint 40-42 dB-re csökken.

Ez a harmadik üveg nagy táblákra, íves ablakokra erkélyajtókra is felszerelhető – 4 m2-felületig..
Előzetes felmérés alapján elkészítik a kerettel együtt, és a helyszínen speciális tömítő szalaggal kombinálva teljesen hézagmentesre szerelik.
10 év garanciával készítik, ÉMI engedélyes.
A felszerelt tábla önállóan is nyitható, könnyen tisztítható.
Ára munkadíjjal , kiegészítőkkel együtt br. 17-18 ezer forint nagyságrendű négyzetméterenként. 
Kiszállási díj: 5000 Ft Budapesten belül.  A főváros vonzás körzetében valamivel drágább.

2    Amennyiben csak a réseket kell megszüntetni, úgy öntapadó ragasztóréteggel bevont, nem öregedő V alakú műanyag szalaggal lezárhatók a falcok légrései.
Anyaga UV álló PVC, fehér illetve barna színben.
A Német Stiftung Warentest vizsgálata szerint a legjobb tömítők a V alakú müanyagszalagok, közepesek a különböző gumi-profilok, és legkevésbé alkalmasok a habszivacsok.
A szalag szélessége két méretben áll rendelkezésre: 0-6 mm a keskenyebb hézagokhoz, 0-10 mm szélességben a tágabb hézagok tömítésére. Ez utóbbi kiválóan alkalmas a vetemedett ajtók hézagtömítésére.

A Letex egy műbársonyból készült tömítőszalag, kifejezetten ajtókhoz készül, bézs, illetve barna színben.

 

 


 

 

2. Utólagos pinceszigetelés kenhető szigetelőanyaggal

 

 

Maxseal

 

Cementbázisú vízzáró bevonat betonfalak, vakolt falak, előre gyártott panelek és téglák számára. Kitölti és lezárja a pórusokat, vízzárást ad hidrosztatikus nyomás esetén, pozitív-negatív irányban.

Lehetővé teszi, annak a felületnek a lélegzését, amelyre alkalmazzuk, nem mérgező, és szerkezetileg elválaszthatatlan egységet képez az alapréteggel. Kitölti és elzárja az összes rést, festhető, vakolható, illetve kerámialapokkal burkolható.

 

25 kg-os zsákokban, por alakban kerül kiszerelésre, vízzel tejföl sűrűségű anyaggá keverhető. Két rétegben kell felvinni a szigetelendő felületre.

 

Felületelőkészítés:

Csak tömör, szilárd és tiszta felületet szabad bevonni, amelyen nincsenek festékmaradékok, kivirágzás, laza szemcsék, zsiradék, olajcsíkok, por, gipsz és főleg mész. Ha a felületet korábban festették vagy meszelték, akkor ennek legalább 80 %-át el kell távolítani. Meszes fugákat 1,5 cm mélyen ki kaparni, cementes gúzzal kitölteni. Az összes, nem szerkezeti felületi vasat 2 cm mélységben vissza kell vágni és Maxrest-tel befoltozni.

Nedvesített felületet kell képezni és erre a felületre hordjuk fel az első réteget.

Annyi anyagot kell készíteni, hogy az 30 perc alatt egy erre alkalmas kefe segítségével felhordható legyen. A második réteg felhordása legalább 8 óra eltelte után történjen, és ellenkező irányú kenéssel kerüljön a falra.

Az előkészítés több időt és energiát igényel, de az utána felkerülő anyag rácementálódik a falra, és akár hosszabb életű lesz, mint maga a fogadó felület.

 

 

Maxseal Flex

 

Két komponensű, cement alapú por és szintetikus műgyanta folyadékból álló vízzáró anyag. Tökéletes megoldást ad a nagy víznyomásnak kitett falakon, illetve ott, ahol a vízzáró felület repedésre hajlamos, vagy mozog. Ezért kell alkalmazni pinceszigetelések vízszintes és függőleges éleinek vízszigetelésénél, illetve nagyobb felületek középső részén is. A fenti Maxseal bevonat esetleg elnyíródna a mozgás miatti feszültségek okozta kisebb repedések felett.

 

 

Nedves, omladozó, málló vakolatú pincefalak szárazzá, vízben álló pincék újra használhatóvá tehetőek a spanyol termékek alkalmazásával.

Az itthon kapható, hasonló feladatok megoldására alkalmas anyagok közül elsősorban ára miatt nagyon kedvező ez a termékcsalád.

 

Alkalmazási területek

Utólagos teknőszigetelés pincékben, szuterén helyiségekben, alagutakban, ciszternákban

Új építéseknél betonalapok gyors vízszigetelése, öntözőcsatornák, gátak, támfalak, víztisztító-telepek, úszómedencék, édesvíztartályok vízszigetelése

További információk honlapunkon találhatók

 

 

 


 

 

3. Támfalak szigetelése, víz-gázbetörések leállítása

 

 

Támfalak

 

A Drizoro spanyol termékcsalád egyik terméke a Maxseal Foundation.

Cementalapú termék, amely speciális és gondosan kiválasztott adalékanyagoknak köszönhetően kitűnő vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik beton és kőfal alapzatokhoz egyaránt. Nagymértékben védi az alapozási betont a korrodáló vizekkel szembeni nagy ellenálló képességének köszönhetően.

Felhasználás: Elsősorban magas talajvízszintű altalajoknál, mint alapozási vízszigetelő, valamint talajszint alatti alapozásoknál előforduló szivárgásoknál

Használható vízszigetelő rétegként illetve gátként hajszálcsöves nedvesség szivárgás ellen különböző munkahelyeknél

 

 

Beton és kő alapok, támfalak

A felületről el kell távolítani az olajat, a kivirágzást, a vakolatot és egyéb maradványokat.. A kötöző drótokat le kell vágni, legalább 1 cm mély takarást készíteni, a darázsfészkeket Maxrest-tel kitölteni, a fal és az alap találkozásánál 2×3 cm-es rést készíteni és Maxpluggal kitölteni.

Az így előkészített felületet tiszta vízzel kell megnedvesíteni és felvinni az első réteg Maxseal Foundationt 1,5 kg/m2-es mennyiségben.

Kb. 8 órai száradás után lehet felvinni a második réteget, kb. 1 kg/m2 mennyiségben.

 

 

Nagy nyomásnak, vagy korróziónak kitett alapfalak

Ebben az esetben a megnedvesített felületre felhordjuk az első réteget, az 1,5 kg/m2 mennyiségben, majd amikor az első réteg megkötött , simítókanállal felviszünk egy második réteget, melynek mennyisége egészítse ki az első réteg anyagát 7 kg/m2-re.

Ez a réteg úgy készül, hogy minden egyes 25 kg-os Foundation zsákhoz hozzáadunk 12 kg kvarchomokot. Azért, hogy a Maxseal Foundation jól tapadjon a beton- illetve kőfalhoz, a keverővízhez célszerű adagolni Maxcryl adalékanyagot, mégpedig úgy, hogy egy rész Maxcryl-t adagolunk három rész vízhez.

 

 

Előnyök:

 • Jó tapadás, részévé válik annak az alapzatnak, amelyre alkalmazzák, kitölti és szigeteli a pórusokat
 • Nedves felületre is lehet alkalmazni, ezeket nem kell megszárítani
 • Sokkal olcsóbb, mint bármilyen más hagyományos rendszer
 • Hosszú élettartamú és sokkal jobb minőségű, mint bármilyen más aszfalttermék
 • Ellenáll a talajsók hatásának
 • Könnyen és igen gazdaságosan felhordható „rost” típusú ecsettel

 

Fontos!!!  Megoldási lehetőségek

 

Talajjal érintkező felületeken:  1. réteg  felkenve

2 réteg  mosott homokkal keverve – földvisszatöltés

Mozgásra hajlamos felületen:  1 réteg: felkenve a Maxseal Foundation

2 réteg: Maxseal Flex-szel átkenve a felület (ld. 2. hírlevél)

Bitumenes lemez csatlakozásnál::  2 réteg Maxseal Flex kenés, ahol az első rétegbe hálót kell simítani. A bitumenhez nagyon jól köt a Flex.

 

 

Víz-gázbetörések leállítása

 

Szintén a Drizoro termékcsalád tagja egy különleges anyag, mely készenlétben tartva egy jól zárható edényben, bármikor segítséget jelent a gyors elhárításhoz akár vízbetörésről, akár gázszivárgásnál van szó.

 

A Maxplug olyan gyorskötő, vízzel készítendő tömítőanyag, amely azonnal megállítja a repedésekből, lyukakból és egyéb nyílásokból folyó vizet beton- és kőfalaknál.

Zsugorodásmentes és 3-5 percen belül megköt a hőmérséklettől függően. Miután megkötött, részévé válik annak a felületnek, amelyre alkalmazták.

Por alakban kerül forgalomba és víz hozzáadása után azonnal használható.

Meleg illetve hideg víz hozzáadásával a kötésidő kissé nyújtható. 3-5 perc 18-20 C fok körül, meleg időben hideg vízzel, 0 fok körül forró vízzel kell dolgozni.

Az összes kialakítandó hézagnak minimum 2 cm-es mélységgel és 1,5-2 centiméteres nyílással kell rendelkeznie. Négyszögletes, vagy fecskefark alakban kell a bevágást elkészíteni.

Nem mérgező, ha ivóvízzel érintkezik.

Nagy előnye, hogy víz alatt is megköt!

 

Csak annyi Maxplug-ot kell bekeverni, amennyit három percen belül fel lehet használni.

1 kg anyaghoz 230 ml vizet kell keverni, és kitölthető vele 615-620 köbcentiméternyi rés.

 

Nagy nyomás alatt, alagutakban és alagsorokban nem szabad egyszerre eltömíteni a nyílást, alul egy kis elfolyást kell hagyni, hogy a nyomáson könnyítsünk és a Maxplug szilárdan meg tudjon kötni. A munka befejeztével a kis elfolyást is be lehet tömíteni.

A Maxplug merev termék, és ahol a táguló illesztékek állandóan mozognak, ott a tömítés megszáradása után rugalmas anyaggal meg kell javítani az illesztéket.

 

Ideálisan használható rögzítőcsavarokhoz és betonépítmények fémszerkezetéhez

 

 


 

Hangszigetelés

 

 

Lakáson belüli válaszfal hangszigetelése – beszédhang, TV, rádió, zene, horkolás

 

Amennyiben festett falról van szó, érdemes mélyalapozóval lekenni, és gumilemezzel végig ragasztani faltól-falig. Ez lehet 1 cm vastag, de lehet 2 cm vastag is, attól függően, hogy mennyire komoly az áthallás.

A ragasztás pontosan illesztve történjen, kisebb-nagyobb hézagok tölcsérként hozzák át a szigetelendő hangot, és többet ártunk vele, mint használunk.

Mivel a gumi fekete, gipszkarton, lambéria, Halltex-panel lehet, amivel kiegészítve a hangszigetelésen is javítunk, és megoldjuk az esztétikai hiányosságot.

A záró elemeket kb. fél cm-es hézaggal tegyük fel, hogy körben akril tömítővel hézagmentessé tehessük az adott falszakaszt.

 

Ez a gumi-tábla az ECORUBBER, rákereshető a hangszigetelő anyagaink között és az árjegyzékben is.

 

Amennyiben tapétázott a fal, érdemes leszedni, mert nagyon erős a ragasztó, amivel a gumit és a gipszkartont is egymásra, illetve a falra ragasztjuk, és lehúzhatja a tapétát.

Az elkészült gipszkartonra már festhetünk, tapétázhatunk.

 

Az ECORUBBER a mély és a közepes hangokat szigeteli legjobban, de nagyon jól alkalmazható a „vizes” hangok szigetelésénél is, tehát fürdőszobai és konyhai szomszédhelyiségek problémás áthallását is nagyon jól lehet vele csökkenteni.

 

 

 

 

Ikerházak, vékony lakásfalak, lépcsőházi vagy utcáról beszűrődő zajok szigetelése

 

A fenti ECORUBBER alkalmazása ezeket a zajokat is nagyon jól csillapítja. Amennyiben a szoba alapterülete megengedi, gipszkarton fémprofilokra épített előtétfalat is lehet alkalmazni.

A körben elhelyezett, rezgéscsillapító, öntapadó szivacscsík leragasztása után az UW profilokat rögzítve, a CW profilokat behelyezve kitölthetjük a közbenső légteret szálas szigetelőanyaggal. Ez lehet inkább kőzetgyapot, és annak is a hangszigetelő terméke. A gipszkarton táblákat, mielőtt rárögzítjük a CW profilokra, pontosan végig lehet ragasztani vagy a 2 mm-es Akustik GPB-vel, vagy az ECORUBBER 1 cm-es változatával, és máris 3 féle hangfekvést tudunk kiszűrni. A szálas anyagok főleg a magas hangokat szigetelik, így a gyereksírásnál, és a sivító géphangoknál nagyon jól használják.

 

Diszkózene, zongora, zenekari gyakorlás lakáson belül és kívül

 

 

Amennyiben nem elég vastagok a falak, hogy felvegyék a hangrezgéseket, érdemes alkalmazni a fenti ECORUBBER-es megoldást. Erre egy nagyon jó példa volt, amikor a tulajdonos felváltva ragasztotta és dűbelezte a falra (műanyaghüvelyes csavarozással) az 1 cm-es ECORUBBER-t, a gipszkartont, majd még egyszer az 1 cm-es ECORUBBER-t és gipszkartonnal zárta le a falat.

Úgy nyilatkozott róla, hogy az üvöltő zene sem hallatszott át a szomszéd lakásból.

Ezzel a megoldással diszkók kerültek kialakításra, és nincs rá panasz.

 

 

 

 

Járófelületek hangszigetelése

 

 

Amikor emeletközi födémet készítenek, illetve legtöbbször utólag próbálnak valamit kezdeni az áthallással, akkor nagyon jó módszer a 2 mm-es német lemez lerakása, melynek kinti bemért eredménye alapján 18 dB hangszigetelést lehet elérni.

Épülő házaknál a beton födémre azzal a flexibilis csemperagasztóval, amivel a későbbi burkolatot készítik, sávosan ragasztva le kell rögzíteni a hangszigetelő lemezt, és a ragasztóval folytatva a munkát rákerülhet a burkolólap. Nem lesz panasz a székhúzogatásra, a hangos járkálásra.

Ez utólag is megoldható, és nem ragasztóba rakott parkettánál ugyanígy eljárva jó eredménnyel alkalmazható.

Lépcsőházi alkalmazása burkolás előtt jól bevált tapasztalat.

 

 

 

A lakáson belül, a falban futó ejtőcsövek, fűtéscsövek hangosságának kiküszöbölése

 

 

Sajnos ez a hang sokszor zavaró, így eldobozolása és szigetelése nyugodtabb hangulatot jelent.

Amennyiben körben hozzáférhető a cső, mechanikus módon, rozsdamentes vékony dróttal, vagy zsineggel szorosan körbe kell venni a 2 mm-es gumianyagunkkal, majd szálas anyaggal és végül kis légrést hagyva gipszkartonból kiszabva az eldobozolást meg lehet oldani. Ügyes polc hozzáépítéssel, vagy más megoldással feltűnésmentesen leszigeteltük a zajforrást.

Amikor a falban fut, akkor a fenti ECORUBBER-es megoldás tud segíteni.